musetelul

duminică, 22 mai 2011

despre musetel
Daca iesiti acum pe camp, in parcuri salbatice, la tara, pe dealuri veti vedea ca micile floricele de musetel au inflorit si imbata vazduhul cu parfumul lor discret si totusi persistent, care imi aduce aminte de copilarie. Daca ma gandesc la copilarie si la iarna, imi vine in minte inevitabil ceaiul aburind de musetel, felia de paine prajita cu unt, mainile inrosite, cu piscaturile de ger inca zgandaindu-mi degetele si sania aruncata in zapada, langa usa casei.
Puterile vindecatoare si efectele micutilor flori cu petale albe si banuti de aur in mijloc imi erau necunoscute pe atunci, in vreme ce se spune, ca proprietatile benefice ale musetelului sunt cunoscute de pe vremea vechilor egipteni.
La ce putem folosi musetelul ?
Musetelul este un remediu pentru tulburarile digestive, spasme digestive, insomnie, iritatii ale cailor respiratorii. Cu alte cuvinte, un ceai de musetel face intotdeauna bine la burta.
In cosmetica, se foloseste pentru tenurile uscate.
Utilizari interne
Ceaiul de musetel este util si in cazul racelilor, crampelor menstruale, hiperglicemiei, alergiilor. In cazul diabetului, ajuta la scaderea glicemiei, prevenind eventualele complicatii.
Prepararea infuziei de musetel nu mai are nevoie de explicatii : peste o lingura de flori uscate se toarna o cana de apa clocotita. se lasa se se infuzeze in jur de 5 - 10 minute, dupa care se strecoara.
Datorita efectului general calmant si antiinflamator este folosit, in combinatie cu alte plante, in tratarea unei game largi de afectiuni.
Utilizati externe
Pe cale externa, musetelul poate fi folosit ca infuzie si inhalatii pentru desfundarea cailo respiratorii sau tratarea unor inflamatii ale pielii.
In cosmetica, compresele cu infuzie concentrata de musetel au efect calmant asupra tenurilor iritate sau inrosite. Pentru curatarea in profunzime a acestora se pot face bai de aburi cu musetel. De asemenea, daca va clatiti parul cu ceai de musetel acesta va poate intari radacinile si conferi parului un aspect de matase.
Se poate face chiar si gargara cu musetel. Aceasta e recomandata in afectiuni ale cavitatii bucale, abcese, gingivita, amigdalita. Pentru aceasta, se face o infuzie din 3 lingurite de planta la 200 ml apa, se lasa la infuzat, se strecoara si se poate adauga 4g acid boric( http://www.musetel.info/ceai-de-musetel/)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mamma Mia ! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino